Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

Tankar om OMXS30 fram till 2019

Det är inte lätt att läsa OMXS30 index i dagsläget med all den slagighet som uppvisas. Men genom att Zooma ut i större perspektiv tror jag man kan få en bättre ide om vart de stora konfliktnivåerna ligger. Generellt ser det aningen bearish ut fram till årsskiftet från mitt perspektiv.

Om det här med tid och pris

Även om man hittar en fin målnivå för en rörelse så är vägen dit aldrig spikrak. Målnivåer är alltså små till stora vändnings-zoner. Toppar och bottnar i börsens/aktiers rörelser. Om du inte märkt det innan så rör sig börsen och aktier i vågmönster. Slumpmässiga säger en del, förutsägbara på någon nivå säger andra, så även jag. Idag blir det ingen djupare våg-analys á la Eliott Wave Theory. Kollar idag mer på Fibonacci retracements och trendlinjer samt formationer. Men även här är tid viktig. En trendlinje lutar oftast, det säger nästan sig självt. Det betyder att var i tiden vi befinner oss påverkar vilken nivå trendlinjen möter upp priset. 

Jag brukar ofta titta var trendlinjer möter upp fibonacci retracment nivåer. Där man tar fibonnaci nivåer från den föregående större rörelsen/impulsen/korrektionen och antar att det finns förhöjd sannolikhet att kursen kommer att vända riktning kring 38,2/50/61,8 % av sträckan ifrån den föregående rörelsen, från topp till botten eller botten till topp.

Säg att man hittar the 3 most likely suspects (FIB 38,2/50/61,8) men inser att vissa nivåer redan har passerats, då kan de kasseras. Säg 2 FIB-nivåer återstår men en av dem innebär ett brott av en trendlinje som gällt sedan mycket länge, då känns den fib-nivå som inte innebär brott av linjen mer sannolik som vändpunkt. Men eftersom trendlinjer förändrar värde med tiden så kan det vara intressant att kolla när i tiden en trendlinje möter upp viktiga fib-nivåer. Ofta ställer jag mig då frågan hur vägen dit skulle kunna se ut, vilka andra formationer skulle kunna spela ut sig fram tills dess, och som dessutom verkar sannolika. Hur synkar det med andra indikatorer o.s.v. 

Generellt brukar jag anse att en trendlinje som varit intakt väldigt länge är mer signifikant en en som endast levt ett kort tag.

Så till första grafen:

 

Större föregående rörelse som jag kollat på här är resan ned från 1715-ish ned till 1270-ish. Där har vi då fib 61,8 som ligger på 1613 medan fib 50 ligger på 1534 och fib 31,2 på 1423. Det skulle bli inversen om man drog från topp till botten istället, men det blir samma nivåer som den markerar som "viktiga". Fibonacci retracments är inte utritat med atom-precision så de viktiga nivåerna kan tolkas med +-5 punkter.  1424 nivån har också agerat motstånd tidigare och borde nu kunna agera stöd. Se oreange cirklarna i grafen.

Större föregående rörelse som jag kollat på här är resan ned från 1715-ish ned till 1270-ish. Där har vi då fib 61,8 som ligger på 1613 medan fib 50 ligger på 1534 och fib 31,2 på 1423. Det skulle bli inversen om man drog från topp till botten istället, men det blir samma nivåer som den markerar som "viktiga". Fibonacci retracments är inte utritat med atom-precision så de viktiga nivåerna kan tolkas med +-5 punkter.

1424 nivån har också agerat motstånd tidigare och borde nu kunna agera stöd. Se oreange cirklarna i grafen.

Den rörelse jag vill titta på nu är den rörelse som håller på att spela ut sig sedan toppen i november 2017 som låg runt 1680, vart kommer denna rekyl bottna, eller är det rent utav en bearmarket som börjar spela ut sig?

Fib-nivå 1613 är redan avverkad så den kan vi bortse ifrån. Även 50 är träffad. Kanske räcker fib 50 som en botten? Det kan vara möjligt, men här kommer EWT:aren i mig in och tycker det vi inte haft en ordentlig C-våg ännu. Men å andra sidan är vi nu och har studsat på stödlinjen som varit intakt sedan 2016-06. Som dessutom mötte upp fib-50 rätt perfekt i april 2018. Så vi kan vara klara här och nu med djupare nedgångar. 

Men frågan kvarstår, vart är min C-våg?

Nästa alternativ är då 1423 -ish som nästa obesökta fib-nivå. Men skulle vi droppa dit i morgon så har vi inga stödlinjer som möter upp där idag. Jo om det skulle droppa i princip momentant idag och i morgon, skulle det nå blå stödlinje. Det skulle krävas ett feting-ras för att hinna nå dit. Rätt snart är blå stödlinje förbi FIB-nivå 1424. Så det finns extremt begränsat med tid för det scenariet, därför finner jag det osannolikt. 

Skulle vi dock nå dit runt årsskiftet eller strax innan så möter en annan längre stödlinje upp, den streckade lila linjen. Dessutom skulle även stödlinjen för kilen (svarta linjerna) möta upp där. Det ser ut som att vi har en punkt i tiden där flera viktiga stöd sammanfaller runt December 2018.

Okej, om det blir huvudscenario att vi når 1423-ish i december, vad tusan ska börsen ta väg under tiden?

Jag ser 2 olika sätt det skulle kunna spela ut sig på:

Scenario 1. Ny körning upp mot 1600 för att möte kilens tak (motståndslinjen).  För att därefter droppa rätt jävla hårt ned mot 1424 på kort tid.

Scenario 1. Ny körning upp mot 1600 för att möte kilens tak (motståndslinjen).  För att därefter droppa rätt jävla hårt ned mot 1424 på kort tid.

Scenario 2. En mer slow grind nedåt utan riktiga rekyler. OMX orkar inte ta sig över 1560 innan 1424.

Scenario 2. En mer slow grind nedåt utan riktiga rekyler. OMX orkar inte ta sig över 1560 innan 1424.

Sammanfattning

Jag tror mest på scenario 1. Men tycker att det är svårt nu då vi har en större konsolidering och konsolideringar är svår-tyda för mig, framför allt på kort sikt.  Men når vi 1424 kommer jag långa för fulla muggar, för efter det ser jag nya ATH och 1800+ för OMX.en. Om vi lyckas etablera oss över kilens motstånd ser jag alla dessa scenarier som förverkade och är redo för nya ATH igen.

Bryter vi under 1424 med marginal så tycker jag det ser rätt nattsvart ut. Då verkar inte Expertdirekts famösa 1066 så far fetched ändå. Men jag tror inte det kommer att hända innan nya ATH.

So long!

Vikten av att veta när du har fel

The Mother of all Swings - Arabica Coffee