Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

The Mother of all Swings - Arabica Coffee

Long time no see

Då var det det dags igen. Efter ett längre uppehåll för att fokusera på familj och jobb och andra fritidsprojekt så känner jag att jag har tid att skriva lite om marknaderna igen. Har alltid haft som mål att inte betrakta bloggen som ett jobb eller "måste" för jag tror jag tappar feelingen då. Överenskommelsen med mig själv är att skriva när jag har något att säga. Without further ado - Kaffe.

Det börjar bli dags nu

För er som inte är så bekanta med råvaran Kaffe och Arabica läs in er här: Kaffe Del 1, Del 2, Del 3, Del 4 . Jag har länge sökt en feting-swing i arabica kaffe. Kaffets pris går i cykler med en längd på ca 6-8 år mellan Botten-Toppen-Botten. Även om den senaste cykeln har varit något utdragen. Och jag tycker att det ser ut som att vi närmar oss en långsiktig botten nu. D.v.s om man vill ta denna swing så är det dags att vakna nu för att förbereda sin ingång i råvaran.

Fundamenta

Fundamenta förklarar till stor del kaffets prisrörelser på lång sikt. Och det är fundamenta i botten som driver priscykeln. Så hur funkar det hela? Det är inte svårare än så att det är relationen mellan utbud och efterfrågan som styr priset. Efterfrågan (kaffe konsumtionen) globalt växer med jämn takt sedan 70-talet ned en 2-3 % årligen. Så den delen i ekvationen kan vi bortse ifrån, då fluktuationer i den inte kan förklara prisförändringar med över 100 % på 1 års sikt. Med andra ord så har vi utbudet kvar att undersöka. Brasilien står enskilt för ca 50 % av all produktion av Arabica Kaffe, så är det något att analysera så är det primärt Brasilens utbud.

Och utbudet varierar till stor del av priset. En nyplanterad kaffe-buske ger inte bra skörd förrän efter ca 4 år. Därför finns det en lagg mellan beslut att plantera mer buskar och att det ger ett ordentligt tillskott till utbudet. När vill Kaffebönderna plantera mer kaffebuskar? En referenspunkt är att Brasilianska staten vid tillfällen historiskt gått in och stöttat priset runt 115 cents där kaffebönderna går break even aggregerat. Så vid priser som är markant under 115 cents kommer leda till att kaffebönderna så småningom kommer byta ut sitt kaffe till andra grödor, kanske sockerrör eller nötter or what not. Speciellt om de inte tror att priserna inom kort kommer ta sig över 115 igen. Så i takt med att låga priser etablerat sig under längre sikt kommer en punkt när de börjar byta ut kaffet mot andra grödor, eller rent utav går i konkurs. Det leder i sin tur till att ett abrubt underskott byggs upp av kaffe vilket i sin tur skickar upp priserna allt högre, eftersom nyplantering av kaffe ger överskott med en "lagg" så består underskottet några år fast mycket kaffe nu är på väg ut på marknaden om några år. Oftast når kaffet över 230 cents vid sin pris peak vilket verkligen lockar många att plantera mer kaffe. Scenen är därmed satt för ett överutbud av kaffe på marknaden. Vilket sakta men säkert skickar ned kaffepriserna under 115 cents. Den här cykeln har återupprepat sig flera gånger sedan 1973. Längre tillbaka än så har jag inte hittat historiska priser för. En grafisk representation av denna utbuds-cykel hittar du i här.

Valuta

Kaffet prissätts i dollar. Så relationen mellan den Brasilianska Realen och Dollarn spelar stor roll. Stärks Dollarn mot Realen tar kaffepriset stryk allt annat lika.

Utbuds-chocker

Torka, frost, hällregn, svampangrepp, El nino med mera kan påverka ett års skörd kraftigt beroende på vart det slår till. För att en sådan händelse verkligen ska ge effekt på utbudet ska det inträffa på rätt ställe. Läs mer här och här.

Who Cares about fundamenta?

Att hålla på och förutsäga priset utifrån fundamenta är ett jävligt riskfyllt företag minst sagt. Min rekommendation, don't do it. Definitivt inte på kort sikt. En stor del av svårigheten kommer ifrån att extremt få aktörer som släpper nyheter och rapporter är neutrala. Producenterna själva och statliga analyshus tenderar att överdriva alla faror mot årets skörd och vara extremt försiktiga med skörde-estimat. Jag själv skulle ha större nytta av deras rapporter i den öppna spisen.. Men deras drivkraft är förstås självbevarelsedrift so I wont blame them. De större analyshusen tar egna positioner innan de släpper sina rapporter, så flertalet av dem vinklar #fakta" efter egen agenda.  De som jobbar i kaffebranschen i nära samarbete med kaffebönderna tenderar att vara emotionellt engagerade och därmed perma-bullish till kaffe-priset. Som konspirationsteoretiker säger jag att Hedgefonderna även har resurser att styra nyhetsflödet, därför det faktiskt förekommer äkta "fake news" vad gäller kaffets utbuds-sida.

Det finns i princip 2 källor som är neutrala i sin rapportering. USDA ( US Development Agency) samt Lionell som jobbar för I. & M. Smith i Sydafrika. SÅ ska du bygga en kaffeposition på fundamenta är det dessa 2 du har som primära källor.

Eftersom information kring fundamenta är notoriskt svårvärderad så drivs prissättningen extremt mycket på spekulation och marknadssentiment. Entré teknisk analys!

Grafer

Så vad har vi att göra med i största utzoomningen?

 

Kaffepriserna (Arabica KC1) sedan 1973. RSI på månadsnivå indikerar att vi närmar oss en bottenformation.

Kaffepriserna (Arabica KC1) sedan 1973. RSI på månadsnivå indikerar att vi närmar oss en bottenformation.

Som vi ser brukar kaffet gå ned mot 100-80 cents innan det är dags för nästa spik uppåt. Spikarna har en tendens att nå i alla fall 230 cents. Så hur har valutan spelat in historiskt?

USD/BRL versus Arabica (KC1). USD/BRL är den lila grafen.

USD/BRL versus Arabica (KC1). USD/BRL är den lila grafen.

Som vi kan se påverkar valutan priserna, men inte en perfekt korrelation.

Om vi zoomar in tidsperspektivet en aning så ser vi följande:

Vi är fortfarande i en distinkt nedtrend. Personligen tror jag vi kan se en avstämning av kanalbotten innan något trendskifte. Ser ut som att 96 cents inte skulle vara omöjligt runt september-oktober i år.

Vi är fortfarande i en distinkt nedtrend. Personligen tror jag vi kan se en avstämning av kanalbotten innan något trendskifte. Ser ut som att 96 cents inte skulle vara omöjligt runt september-oktober i år.

Som jag har skrivit i tidigare kaffeinlägg: Satsa aldrig emot Hedgefonderna (Managed Money), de kommer att vinna. Så låt oss ta en titt på vart Managed Money har satsat sina pengar fram tills nu.

Managed Money fortfarande korta på rekordnivåer. Kursen kommer inte att vända upp förrän de är nöjda på nedsidan. Källa COT data.

Managed Money fortfarande korta på rekordnivåer. Kursen kommer inte att vända upp förrän de är nöjda på nedsidan. Källa COT data.

Slutsatser

Jag tror vi närmar oss en botten. Idag står KC1 (Arabica) i 111,85 cents. Det skulle inte förvåna mig om vi kan se priser ned mot 95 cents. Kanske så lågt som 85 cents, men mer osannolikt. Samtidigt går det undan när Hedgefonderna väl släpper sina korta positioner. Så det finns risk att missa stora delar av tåget när det vänder. Själv har jag därmed börjat skala in mig i en lång position. Målet med swingen blir minst 230 cents. Så bör kunna bli en 100%-are. Frågan är när det börjar och när det går i mål.

I tiden tycker jag det verkar rimligt med en botten runt september/oktber 2018. Speciellt som stora delar av Brasiliens skörd ska ut på marknaden runt augusti och kan ge en skjuts nedåt av priserna. 

Varför jag personligen redan börjat skala in mig är för att jag månadssparar in positionen då jag inte har allt tänkt kapital tillgängligt idag. Annars skulle jag nog vänta till 105-ish nivån.

Instrument

Frågan hur man ska ta en lång position, är en av de svåraste. Kaffet är sinnessjukt volatilt, därför vill du aldrig köpa ett BULL/BEAR Certifikat med hävstång som återställs varje dag p.g.a urholkningseffekten. Du vill heller inte ha för högt häv för en längre swing. Kaffet kan under extrema omständigheter gå ned mot 50 cents. Lägst nivån sedan 1973 är ca 42 cents. Vilket innebär att du minst vill överleva priser ända ned mot 50-60 cents utan att positionen blir knockad. I dagsläget innebär det att en hävstång runt 2x vore optimal. Och går swingen in så kan det bli en riktigt fin resa. 

De alternativ som finns idag är CFD positioner, men kräver rätt saftigt kapital och iskyla ifall priserna faller på nedåt. Ett annat alternativ som jag själv kör är tracker-certifkat. Dessvärre utan hävstång. Det jag köpt heter Kaffe S och är utfärdat av SEB. Finns både via Nordnet och Avanza.

Vontobel har minfutures, men dessvärre med åt helvete för mycket häv, vore fint om de vågade utfärda en minifuture med Knock runt 60 cents. Om vi är flera som vill ta trejden i Arabica kanske de ser att det finns underlag nog att utfärda det. Kommentera gärna min tweet som länkar detta inlägg och pinga vontobel.

Förr i tiden hade Commerzbank fina minifutures, men dom är ett minne blott nu tyvärr.

Om du gillade inlägget så retweeta gärna min tweet om det så att fler kan få upp ögonen för det. Vad tror du om detta case?

 

Självklart utgör detta ingen investeringsrådgivning och alla du ska alltid göra din egen analys.

Tankar om OMXS30 fram till 2019

Så gör jag en analys - OMXS30