Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

Råvaror Kaffe del 3 - Trust no one or follow the money

Det här är del 3 i serien om mitt twitternamn och min tidigare kaffehandel. Del 1 om hur jag halkade in på kaffe läser du här.Allt om fundamenta i Del 2 läses här. Gillar du vad du läser? Sprid då gärna artikelserien vidare till vänner och i sociala medier. Följ mig gärna på twitter - @Coffee_Trading. OBS det blir en del 4:a inom kort, det blir verkligen en grand finale, en studie i finansiella felsteg och fulspel. Men här kommer del 3 där vi får veta vem som har vilka intressen och vem som styr i kaffehandeln!

 

I och med att jag satte mig allt djupare in i kaffets fundamenta började det påverka min handel allt mer. Istället för att handla snabba positioner som varade minutrar till några timmar så blev jag allt mer sugen på att fånga en längre och större rörelse. Och ju mer jag läste på desto mer övertygad blev jag om att Arabica kaffet borde nå ned till strax under 100 cents. Därifrån skulle det finnas fina möjligheter att långa (dvs spekulera i uppgång) Arabican upp emot 180 cents. Tiden nu var runt mitten/slutet av år 2013. Hittills hade min kaffehandel gått ganska bra...

Men det va en sak som jag kanske inte direkt hade missat men fäste åt h*lvete för lite uppmärksamhet mot. Det sas att Hedgefonderna och de större spekulanterna kunde driva kaffepriserna lite som de ville. Inom kaffehandel är det därmed inte ovanligt att hålla ett öga på vad dessa aktörer gör. Det gör man via Commitment of Traders Report  även förkortat COT. Arabica kaffe handlas på den elektroniska börsen i New York, därmed måste alla handlare som omsätter en viss volym anmäla sina positioner till det amerikanska övervakningsorganet för finansiell råvaruhandel - Commodity Futures Trading Commission. Så alla större handlare rapporterar in veckovis sina positioner de har i köp eller säljterminer. Hur dessa positioner ser ut och har förändrats från vecka till vecka ser man i COT-rapporten

COT

Alla handlare klassas efter om de är antingen är

1) Producenter/Exportörer - Vill bara säkra sig om bra pris, använder terminer för att minska sin prisrisk och har inte som syfte att terminerna i sig ska generera vinst.

2) SWAP-handlare - Hedgar andra transaktioner med terminerna men är inte en del av producent eller export kedjan och har heller inte som syfte att terminerna i sig ska generera kursvinster.

3) Större Spekulanter (Hedgefonder, indexfonder, råvarufonder) - Köper och säljer terminer för att göra kursvinster. Anses här vara det smarta kapitalet.

4) Mindre spekulanter (du och jag t.ex). Sk "dumb money".

Så här ser en rapport ut:

Större spekulanter inringade, just nu är de netto långa d.v.s. 78807 korta kontrakt mot 31578 långa, netto -47229 kontrakt. De stora fonderna är alltså kraftigt negativa till Arabica utvecklingen framåt just nu i termer av pris.

Större spekulanter inringade, just nu är de netto långa d.v.s. 78807 korta kontrakt mot 31578 långa, netto -47229 kontrakt. De stora fonderna är alltså kraftigt negativa till Arabica utvecklingen framåt just nu i termer av pris.

Men COT-rapporten är en stillbild och nettot får man räkna ut själv. Så mest nytta har man av att skapa historik över hur nettot förändras över tid för att det ska vara vägledande. Det allmänt vedertagna är att man helst ska göra som de stora spekulanterna och motsatsen till de mindre samt ignorera Producenter och SWAP-handlare.

Vi kan här nedan se hur Kaffepriset (KC) hänger ihop med netto positioner för de stora fonderna:

Följ den blå linjen i nedre delen av diagrammet och jämför med kaffe priset. Man ser rätt tydligt att "managed Money" dvs de stora fonderna i princip styr kaffe priset.

Följ den blå linjen i nedre delen av diagrammet och jämför med kaffe priset. Man ser rätt tydligt att "managed Money" dvs de stora fonderna i princip styr kaffe priset.

Alltså är det rätt glasklart att "Managed money i COT-rapporten för kaffet har en väldig korrelation med kaffepriset. Svänger "Managed Money" från netto-kort mot att bli nettolånga skjuter kaffepriset i höjden, även inversen gäller. Så Svänger de om från netto långa mot nettokorta faller kaffepriset. 

Vilka som uttalar sig om kommande skördar - Trust no one

Managed Money

Så vilka är "managed money" ? Ofta de stora bankernas råvarutradeingavdelningar, t.ex Citigroup, Maquaries med flera. Deras analytiker intervjuvas ofta i finanspressen om hur de ser på marknaden framåt. Men också råvaruspecialister inom finans så som FC Stone, Marex Spectron och Safras&Mercado släpper rapporter med skördeprognoser. Men även de stora uppköparna spekulerar själva i kaffepriset via sin egenbokshandel (proprietary trading) ett sådant exempel är EDF&MANs Volcafé. Världens näst största uppköpare är ECOM Trading. Dessa släpper också rapporter man har också ett egenintresse i kaffets pris.

Nästan alla dessa aktörer tar fram och publicerar analyser av kaffemarknaden och väldigt ofta med fokus på den brasilianska skörden. Varför har jag förklarat i del 2

Exportörerna och nationella kaffeorganisationer.

Det brasilianska statliga analyshuset CONAB ger löpande skörde-esitmat. De borde ha en utmärkt position till bra analyser. Dock har de ett starkt intresse av att förminska förväntningarna på årets skörd för att trissa upp kaffepriset vilket gynnar landets 5 miljoner kaffebönder.

Fundacao Procafe är en kaffe-forskning fond som ofta kommer med analyser kring kommande skördar.

Comexim , Terra Forte med flera är stora exportörer med säte i Brasilien. Dessa talar ofta direkt med kaffebönderna som har en tendens att förminska sina skördeförväntningar, för man har hellre fel med än större skörd än väntat än en mindre.

Sanningssägarna:

USDA (US Development Aid organisation) publicerar analyser på kommande kaffeskördar. Trots att de publicerar från "skrivbordet" tenderar de att ha bra och balanserade analyser som kommer nära verklighetens skördar.

Resten

Det finns skribenter som inte själva handlar kaffe i några större volymer men likväl uttalar sig.

De bästa marknadskommentarerna jag funnit skrivs av Lionel de Roland Phillip på firman I & M Smith - www.iandmsmith.com. Han är saklig och har en enorm erfarenhet.

Maja Wallengren skriver bloggen Spilling the Beans. Hon skriver intressant och initierat men i mitt tycke vad gäller marknadskommentarerna ofta färgad på så sätt att skördarna ska bli stora, dvs hon har en bullish outlook allt som oftast. Men har mycket matnyttigt kring kaffe.

Forumet www.coffeetradersforum.org har skiftande kvalitet och man får lära sig med tiden vilka som är vettiga och vilka som inte är det. Dessvärre är designen på forumet horribel så man får kämpa sig fram till information.

Användaren TangoX från forumet har tagit fram en riktigt bra översikt hur bra resp. dåliga de olika aktörerna har varit i sina skördeprognoser de senaste åren:

 

Som vi kan se är USDA en relativt pålitlig källa för skörestorleken i Brasilien. CONAB not so much.

Som vi kan se är USDA en relativt pålitlig källa för skörestorleken i Brasilien. CONAB not so much.

Så nu mot slutet av 2013 sitter jag och inväntar att kaffet ska gå under 100 cents så att jag kan gå lång för att försöka en längre rörelse på uppsidan.

Men nu när jag sitter här 2017 och skriver så inser jag att det börjar bli ett långt inlägg. Så det blir en del 4:a!!!! I del 4:a ska jag visa hur manipulativ och sjuk kaffemarknaden kan vara mot den som handlar på fundamenta. Smärtsamt kommer jag steg för steg visa mitt tradingkontos raska fall ned mot ruinens brant och försöka blottlägga fulspelet bakom kulisserna á la "Billions style". Del 4 kommer inom någon dag så håll ut!

OMX30 - snabb uppdatering av analys

Råvaror - Allt om Kaffets fundamenta - storyn om mitt twitternamn del 2