Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

Aldrig fundamenta - Storyn om mitt Twitternamn del 1

Här kommer historien om hur jag aldrig mer kommit att handla på börsen baserat på enbart  fundamenta. En kostsam historia för mig, ganska långt beskriven här, men jag hoppas och tror att det inte kommer att bli bortkastad tid för dig.

I denna story får du:

- Hur jag utraderade mitt eget och min mammas Tradingkonto

- Hur jag blev utslängd från världens största kaffe-handelsforum

- Hur du kan lära från mina misstag så du slipper göra dem själv

Vad inlägget kommer att beröra:

* Intradagshandel

* Teknisk Analys

* Money management

*Kaffe-Fundamenta

Oskuldens tid

Jag och min kollega Lars hade nyligen börjat intradags handla olika index och aktier. Året var runt 2013. Sen så läser jag någon stans - "Kaffe, världen mest volatila råvara". För den som är totalt novis för börshandel, volatilitet är både ett mått på risk och hur mycket ett värdepapper rör sig, (ofta mätt över 30 dagar), volatilitet innebär mycket action helt enkelt. Dessvärre blir det som ett lockrop för mig. Ser framför mig motsvarigheten till en rodeo-ryttare som lyckats tämja en bäst. Såklart jag skulle tämja kaffet... Såg att det inte hörde till ovanligheten att kaffepriset kunde röra sig upp och ned 4% under en dag. Tänk om man lär sig fånga de rörelserna!

Både jag och Lars hade närmat oss trejding från det tekniska hållet, d.v.s teknisk analys eller TA. Så efter lite snabb research lärde vi oss att det är den ena av två kaffebönor vi skulle handla - Arabica. Av de två bönorna Arabica och Robusta så var det den ädlare Arabica bönan vi skulle handla, den var i den volatiliteten låg.

Det som förvånade oss både var att det gick bra till en början, väldigt bra. Så bra att trots att jag då inte ens drack kaffe blev tillfrågad av en journalist på Wall Street Journal att uttala mig om Kaffepriset!? 

 

alexandra wexler.png

Och det var självsäkra utfästelser av denna typ som skapade viss uppmärksamhet:

 

arabica predictions.png

Portioner med tur kombinerat med att vi började få koll på Arabican gjorde att det gick väldigt bra. Så bra att jag erbjöd mig att trejda åt min mamma som nyligen gått i pension. Och åt mig själv såklart...

Vi lärde oss massor ganska fort. T.ex att de stora rörelserna ofta kom vid kl 16 svensk tid då USA kickade igång sin handel. Att Kaffe priset va sjukt valutakänsligt, Brasilianska Realen mot Dollarn och vi hittade ett favorit mönster för att korta (spekulera i nedgång) - "Kattöron". I grafer med 15 minuters staplar (candelsticks) kunde man med hjälp av framför allt bollingerband satsa på nedgång när man såg det andra "kattörat bildas".

arabica cat ears.png

Trots sin volatilitet verkade kaffet som gjort för att handlas på Teknisk Analys. Men ju mer vi handlade desto mer insatt blev jag i kaffets fundamenta... Vilket vi går igenom i del 2.

Bollingerband - the basics

Premiär för derivatus.com