Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

market timing.png

"Vissa har det, andra inte. Vissa har det, inte jag" sjunger Bo Kaspers orkester i bakgrunden när jag jag skriver detta blogginlägg om marknadstajming. Vissa ser hela konceptet med marknadstajming som meningslöst då dom ser det som omöjligt att konsekvent tajma marknaden. Är det verkligen så? Jag tänkte att det är det vi ska gör en djupdykning i nu. Lästid ca 10 minuter.

Men först en ursäkt för att jag varit så seg med uppdateringar. Ibland har man helt enkelt andra saker att prioritera i livet. Lyckligtvis bra saker, bra relationer. Får se om jag kan bättra mig framåt.

Som vanligt får du mer än gärna dela detta inlägg med andra, gärna via Twitter om du uppskattar det. Det kommer bli mycket grafer för att illustrera mina resonemang, så med fördel läses inlägget på dator eller platta. Jag väljer från och med nu att skriva tajming på det svengelska sättet. Urspurngstanken var att skriva om att spekulera i nedgång. Men inser att en diskussion om marknadstajming kan vara bra att ha i bagaget när man talar om att korta. Kortningar tar vi i nästkommande inlägg. Nu till tajming. Enjoy!

Olika sorters tajming

Föga förvånande har alla sorters investeringar ett moment i sig som handlar om att förutspå eller ha förhoppningar om framtiden. Nästan alltid är det en förhoppning om att det ska gå bra för företaget, branschen eller sektorn vi investerar i. Var sig vi jagar utdelning, söker kursvinster eller båda två så köper vi in oss med tron att det vi investerat i har en ljus framtid framför sig. Men en framtid kan vara oändligt lång så vi kan börja i änden om omfånget. De flesta investerar med tanken att gå ur sin investering med vinst åtminstone inom sin egen livstid så vida man inte ska bygga en familjeförmögenhet.

Nån stans kan man anta att framtiden ju mer avlägsen den är då också blir allt svårare att förutsäga. Mycket kan hända på vägen eftersom det finns gott om tid för oförutsedda händelser. Men det vi kanske också kan anta att ju mer specifik man är i sin förutsägelse desto svårare blir det att pricka rätt.

Det är inte ovanligt att man talar om olika sorters tidsramar.

1. Sekulära trender - En trend som inte varierar cykliskt eller med säsonger. Avser 5 år och uppåt i tidsrymd.

2. Primärtrend - En trend som varar mellan 1 och 3 år.

3. Sekundärtrend - En trend som håller i sig mellan 3 veckor och 3 månader.

4. Minut trend - en trend som håller i sig kortare än 3 veckor.

Ingen tajming what so ever

Det finns kanske de som menar att vi är så hopplösa på att förutsäga framtiden att det ända man kan veta är att att i det stora hela har aktier haft en avkastning runt 7-8 % per år i snitt de senaste 100 åren. Så det enda att göra är att köpa ett brett marknadsindex och luta sig tillbaka. Att försöka göra övervinster är lönlöst, tiden är bättre lagd i hängmattan. Man vet att börsen svänger upp och ned, men det är inget man kan förstå sig på, det är slumpmässigt med toppar och bottnar. Den enda tajming-relaterade saken man kan göra är att sprida ut sina köp över tid för att inte riskera att köpa på en topp, utan att man får ett snitt nån stans i mitten. Det är riktigt smart när man till exempel köper fonder till pensionssparande. En annan fördel är att man minimerar kostnaderna för courtage.

Förfäktare av denna syn ser nog nedanstående scenario som givet:

marknadstajming.png

Vidare vill många visa på risken med feltajming genom att visa på vad som händer om man missar avkastning på de bästa dagarna. Det faktum att det är väldigt vanligt att en mycket stor del av avkastningen över en period kommer från några få "superdagar" gör att det kan få väldiga konsekvenser för den totala avkastningen att missa dessa dagar. Ett exempel nedan från verkligheten med AMFs Sverigefond under 2017 där jag skapat två ytterligare avkastningsserier.

100 kronor investerade i början av året. Den röda serien har exkluderat de 10 bästa dagarnas avkastning och satts till 0. Den blå serien har på liknande sätt fått behålla alla dagar utom de 10 sämsta dagarna. Den gröna serien är hur AMF Sverigefond faktiskt gått under 2017.

100 kronor investerade i början av året. Den röda serien har exkluderat de 10 bästa dagarnas avkastning och satts till 0. Den blå serien har på liknande sätt fått behålla alla dagar utom de 10 sämsta dagarna. Den gröna serien är hur AMF Sverigefond faktiskt gått under 2017.

Personligen kan jag tycka att det är lika spektakulärt vilken skillnad det gör att stå över de 10 sämst dagarna som att förlora de 10 bästa dagarna. Fast det går ju inte att tajma bort de dåliga dagarna systematiskt sägs det... Och det är därför vi alltid ska vara fullinvesterade.

Brancher, regioner och megatrender

Så vi kanske inte vet exakt hur ett företag kommer att gå i framtiden, men då kanske vi kan ha idéer om företagets bransch i stället. Eller så har vi idéer om en region eller ett land och väljer att satsa på det. Helt ovanligt är det inte heller att se vilka företag eller branscher som rider på så kallade "megatrender".  Dessa är större globala skiften som kan utradera och skapa helt nya brancher och har förmåga att förändra hela samhällets sätt att fungera. Exempel på megatrender kan vara digitalisering, individualism eller urbanisering.

Ett exempel på en megatrend som ersattes av en annan är den fotografiska filmrullen som lanserades av KODAK och ersatte tidigare fotoplåtar. KODAK blev dock irrelevanta i och med digitalisering av kameror. Så den gamla devisen att inget varar för evigt kan nog vara värd att ägna en tanke.

Det här sättet kan vara både bekvämt och smart för långsiktiga placeringar med låga krav att vara aktiv. Fonder passar utmärkt för det här tänket.

Trenden är din bästa vän tills den går emot dig

Här har vi en mellan-position. Visst kan vi veta något om framtiden om än inte allt. Vi kan i alla fall undvika de värsta fallen om vi tänker till lite...

En klassisk gammal tumregel som används av många är att sälja av ett innehav när priset sjunker under sitt eget 200 dagars glidande medelvärde - MA200. Sedan köper man igen när priset ligger över MA200. Nedan kan vi se hur en sådan strategi kan se ut för OMXS30 senaste 20 åren:

MA 200 strategi.png
MA200 strategin är gjord så att sälj respektive köpsignal ges när priset hållt sig 3 dagar på rätt sida MA200.

MA200 strategin är gjord så att sälj respektive köpsignal ges när priset hållt sig 3 dagar på rätt sida MA200.

Frågar du mig ser det ut som en fungerande strategi som ger mervärde. I alla fall de senaste 20 åren för OMXS30-indexet (30 största bolagen på Stockholmsbörsen). Timingen är inte perfekt, med det ger mycket att undvika långa perioder av nedgång.

De här trenderna som fångas är rätt grova och spänner lång tid. Frågan är kan man tajma på kortare tid ändå? 

PPM- Mina egna erfarenheter av att försöka att tajma marknaden

Inför att jag skulle skriva det här blogginlägget tänkte jag att det var på sin plats att undersöka min egen förmåga eller oförmåga att tajma marknanden. Ska jag vara ärlig va jag inte helt säker på hur det skulle se ut, och jag lovar att jag delat mina resultat oavsett hur det sett ut.

Min PPM strategi är rätt enkel. Jag siktar på att hitta en bra mix av räntepapper och aktier. I en perfekt värld så ska jag ha 100% aktier när börsen går upp och 100% räntepapper när börsen går ned. Jag lever inte i en perfekt värld i det hänseendet, det är en sak som är säkert. Men likväl försöker jag att tajma marknaden trots att PPM-byten har ca 2 dagar fördröjning från beställt byte till exekvering.

 

Jag valde att titta på 2017. Där har jag under året använt mig av 4 fonder:

1.AMF aktiefond Sverige - 100% svenska aktier mestadels stora bolag. Använder fonden när jag tror på godkänt börsutveckling.

2. AMF Balansfond - min absoluta favoritfond. Den siktar mot att långsiktigt ha en fördelning runt 60% aktier och 40% räntepapper. Men kan dra upp aktieandelen så högt som 75% och så lågt som 25%. Hur varieras det? Jo efter förvaltarens marknadstro! What!? nån som tror på tajming med andra ord ;-) Och historiskt har det funkat överjävla bra för fonden. Använder fonden när jag är svagt negativ börsen.

2. AMF kort ränta - En billig och bra kort räntefond av högsta klass. En fond att parkera pengarna i när det stormar.

4. Alfred berg bull - fond med hävstång som gynnas av uppgång. Används när jag tror på riktigt stark börs. OBS - Hävstången gör den mkt riskfylld.

 

Så hur gick det för mig? Att sammanställa all data med historiska NAV kurser, ta hänsyn till arvsvinster, insättningar etc. va ett helvete. Men nedan syns resultatet.

 

Den svarta linjen i övre grafen är min PPM utveckling. Den nedre färgglada delen visar alltså på hur min portföljfördelning såg ut under året. Antalet börsdagar var 251 stycken därav siffernumreringen på x-axeln som är antal börsdagar.

Den svarta linjen i övre grafen är min PPM utveckling. Den nedre färgglada delen visar alltså på hur min portföljfördelning såg ut under året. Antalet börsdagar var 251 stycken därav siffernumreringen på x-axeln som är antal börsdagar.

 

Ja jag lyckades med tajmingen i PPM under 2017. Tur eller skicklighet, jag lämnar det till dig att fundera på. Och man skulle behöva betydligt fler fondbyten för att kunna börja uttala sig med någon slags statistisk tyngd.

2017 va inget år jag är supernöjd med, bara nöjd.

Avslutande reflektioner

Ja jag TYCKER att det går att tajma marknaden, all min trading går ut på det. Att fånga små rörelser är min favorit. Det sägs att man behöver vara korrekt 70% av gångerna för att vara lönsam, med lite riskhantering och moneymanagment på toppen kanske det räcker med att vara korrekt i alla fall 50% av gångerna.

Väldigt få lyckas med att tajma marknaden och vara lönsamma med den strategin på lång sikt. Är tveksamt om jag ens själv är det.

MEN EN SAK ÄR SÄKER. JAG ÄR ÖVERTYGAD OM ATT DET GÅR TAJMA MARKNADERNA OCH ENSKILDA AKTIER FÖR JAG TROR INTE ATT RÖRELSERNA VARKEN PÅ KORT ELLER LÅNG SIKT ÄR SLUMPMÄSSIGA.

HAR JAG FÖRMÅGAN ATT GÖRA DET? OKLART ÄN SÅ LÄNGE!

Tror du inte att det går att tajma marknaden? Du kanske har rätt men tråkig som fan tycker jag att du är.

Har du lyckats tajma marknaden konsekvent under långa tidsrymder? Skriv i kommentaren eller berätta på Twitter!

 

Och en sista grejja:

Delta i min anonyma enkät om löneförhandling :  https://sv.surveymonkey.com/r/735B82N

Kan skriva om resultatet från enkäten här i bloggen sen.

Arrivederci!

OMX30 - siktar på vändning uppåt i närtid

Uppdaterad börssyn - OMX30 i ingemansland