Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

Bollingerband - the basics

Tänkte ta en grundläggande genomgång av den tekniska indikatorn Bollingerband.

Bollingerband är i grunden ett sätt att visa volatiliteten i pris för ett värdepapper. Volatilitet är alltså hur kraftigt ett pris varierar mot tidigare priser oavsett, man skulle kunna förstå volatilitet med förändringsintensitet. Normalt sett så tittar man tillbaka på 20 perioder (dagar, timmar, minuter etc.) och ritar ut ett medelvärde för priset. Sedan lägger man till 2 standardavvikelser för att få ett övre band. På samma sätt drar man ifrån 2 standardavvikelser för att få det nedre.

 

bollinger example.png

 

Bandens avstånd från medelvärdet återspeglar marknadens volatilitet. En inte ovanlig tolkning är att en kraftig rörelse väntar när banden drar ihop sig d.v.s. har haft en tid av lägre volatilitet bakom sig. En annan ganska vanlig tolkning är att priset ofta får en reaktion i motsatt riktning när det touchar ett Bollingerband i en sidledes marknad. En annan tolkning av det är att priser kommer att nå något av sina band. Men allt som oftast används inte Bollingerband som ensam indikator för att köpa eller sälja.

 

Aningens överkurs

Standardavvikelesen är ett statistiskt mått som visar hur priserna placerar sig i förhållande till sitt medelvärde. Inom statistiken brukar man ofta anta att värden fördelar sig normalt, dvs enligt bilden nedan:

 

normalfördelning.png

Så en standardavvikelse innebär att 68,2% av observationerna (priserna t.ex.) faller inom detta spann. Hur stor är spannet är i kronor beror på hur stor spridningen är i de historiska priserna. 2 Standaravvikelser innebär alltså att att 95,4% av observationerna hamnar inom detta spann som är större än en standardavvikelse. Som synes på bilden ovan omfattar varje ökad standardavvikelse mindre och mindre del av alla observationer. Man kan tänka att sannolikheten att hitta en observation (tänk ett historiskt pris) som är 3 standardavvikelser bort är mycket liten, bara ca 0,2%. 1 standardavvikelse brukar betecknas med den grekiska bokstaven sigma. 

Så nu kanske det framstår som med naturligt att Bollingerbanden som speglar 2 standardavikelser från 20 perioder medelvärde drar i hop sig mot medelvärdet när volatiliteten minskat, och de ökar i bredd när volatiliteten varit större.

Eliott Waves - EWT

Aldrig fundamenta - Storyn om mitt Twitternamn del 1