Karl Wikland a.k.a. @Coffee_trading

Coronaviruset - Så förbereder du dig

coronavirus.jpg

Längesedan jag skrev på bloggen, men nu måste jag få skriva av mig lite. Det här är inte direkt börsrelaterat men kanske av nytta.

Disclaimer

Jag är varken epidemolog, infektionsforskare eller läkare. Men jag har en hjärna och jag kan läsa. Så ni får ta inlägget med det som utgångspunkt.

Inläggets innehåll och struktur

  • Utbrottet

  • Vad händer om jag blir smittad?

  • Minska risken att bli smittad eller att smitta andra

  • Så förbereder du dig - checklista

  • Referenser

Coronavirus - utbrottet

Kärt barn har många namn. Själva viruset kallas för tillfället SARS-CoV-2, sjukdomen som viruset ger uphov till kallas COVID-19, allt enligt WHO som vill sätta denna namnstandard.

Så här långt har världen i skrivande stund (2020-02-24) ca 79 500 bekräftade fall av Coronaviruset. Smittan har nått till 33 länder och kryssningsfartyget Diamond Princess. Ca 80% av alla fallen finns registrerade i den Kinesiska provinsen Hubei. Utanför Kina så är det i dagsläget Japan, Sydkorea, Italien, Singapore, Hong Kong, Iran som har fler än 40 bekräftade fall.

WHO utlyser inte längre pandemier längs den gamla 6 gradiga skalan som de använde förr. Men många experter börjar säga att vi nog ska börja bedömma det som en pandemi. Det vill säga en pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.

Hittills har Sverige bara haft 1 bekräftat fall som av allt att döma gått bra för.

Förväntningar

Jag bedömmer det som mycket sannolikt att Coronaviruset kommer att ge upphov till många smittade i Sverige, tusentals. Och därför anser jag att man ska förbereda sig därefter. Jag anser att försiktighetesprincipen är sund. Befara det värsta och hoppas på det bästa.

Viruset är mycket smittsamt och med dagens globaliserade värld verkar det osannolikt att det inte får fäste här i Sverige. Detta i kombination med att viruset kan smitta under inkubationstiden (dock ovanligt) samt att sjukdomen har ett långt förlopp. Räkna med upp till 2-3 veckor från insjuknande till att man uppsöker sjukvård. Det gör att folk som är smittsamma men inte jättesjuka kommer gå runt i samhället och sprida smittan vidare i början av sjukdomen. För de vet inte att de är smittade.

Vad händer om jag blir smittad?

Från det att du blir smittad till att du börjar visa symptom kan variera från 2 dagar upp till 14 dagar. De första och milda symptomen är feber, hosta, besvärad andning.

En av de farligaste komplikationerna vid COVID19 är ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome, en form av lungskada) orsakat av viruset och är det som ger allvarliga andningssvårigheter. Syresättningen av blodet minskar och kan vid låga nivåer till slut bli livshotande. Hamnar du i intensivvård så kommer du sannolikt att få hjälp med andningen. Men vid milda symptom kommer klara dig utan sjukvård.

Med mycket stor sannolikhet får du bara milda symptom. Se bilden nedan, tagen från en nysläppt studie från över 44 000 fall.

covid severity.png

Så givet att du blivit smittad och är statistiskt “normal” så kommer du

Med 81% sannolikhet undan med milda symptom (feber, hosta osv.) och behöver inte uppsöka sjukvård.

Med 14% sanolikhet blir du så dålig att du behöver läggas in på sjukhus.

Med 5% sannolikhet så blir du så illa däran att du behöver intensivvårdas.

Med ca 2% sannolikhet så avlider du. Ca 49% av dem som intensivvårdas avlider av sjukdomen.

Äldre mer utsatta än yngre.

Äldre mer utsatta än yngre.

SÅ DINA UTSIKTER ÄR MYCKET GODA ATT KLARA SIG MED LIVET I BEHÅLL ÄVEN OM DU BLIR SMITTAD!

Så rent medicinskt finns ingen större risk att freaka ur även om det är betydligt allvarligare än influesan. Blir du smittad är sannolikheten låg att du behöver sjukhusvård.

Minska risken att bli smittad eller att smitta andra

Ansiktsmasker

Ansiktsmasker kommer tyvärr inte att hindra dig från att bli smittad. Den vanligaste smittvägen är att man tar sig själv i ansiktet. En mask är bra för att förhindra att man får fingrar in i mun och näsa. Tyvärr kan man troligen bli smittad via ögonen, så enbart en mask hjälper inte. Det är därför du kanske sett bilder på kinesisk sjukvårdspersonal med skyddsglasögon. Men ansiktsmasken hjälper dig dock att påminna dig själv om att du tar dig i ansiktet och kan minska antalet ggr per dag som du tar på ditt eget ansikte. Vidare så skyddar det däremot andra från att bli smittade av dig. En hostning i mask håller inne virus-droppar som annars kunde ha fört över smittan till andra i din närhet. Så du kan ha mask för andras skull om inte annat.

Ska du köra med mask se till att köpa en mask som håller N95 standard. Masken ska hålla tätt mot mycket små droppar därför behöver masken ha en täthet som gör att dropparna inte kan pasera igenom. En kirurgmask är inte tillräckligt finmaskig. Du behöver N95 klass som sagt.

N95 masker kan göra det tyngre att andas, så har du problem med andningen pga av viruset kan masken göra det värre. Hos amerikanska smittskydds-centralen CDC har man skrivit mer om det här.

Ska du ha mask se till att bära den korrekt. Här finns en instruktionsvideo.

Tvätta händerna

Denna enkla teknik kan ta dig långt för att hålla smittan borta. Tvätta händerna noggrant med tvål och minst 30 sekunder. Ha för vana att tvätta händerna direkt efter att du varit ute bland folk.

Handwashing.png

Social distansiering

Detta kan vara rimligt då viruset börjat få ordentligt fäste ute i samhället. Viruset sprids främst genom mikroskopiskt små droppar som kan färdas i luften från bland annat utandningsluft och hosta.

Undvik folksamlingar och minimera att komma nära folk. Håll gärna 2 meters avstånd. Var extra undvikande för folk som uppvisar symptom. Svårare än så är det inte.

Det kommer förmodligen inte att hindra dig från att bli smittad men det kan dröja längre tid innan du blir det. Det minskar risken för överbelastning av sjukvården och det kan vara så att du har möjlighet till bättre vård om resurserna inte är så ansträngda. Blir du smittad eller mistänker att du blivit smittad så självisolera dig hemma.

Se Center for Desease Control’s beskrivning av den effekt man vill uppnå nedan:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/rr/pdfs/rr6601.pdf

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/rr/pdfs/rr6601.pdf

Hosta och nys på rätt sätt

Försök att nysa och hosta i en servett som du direktefteråt slänger i en papperskorg. Återanvänd inte servetterna. Har du ingen servett, hosta och nys i armvecket.

Samhälleliga störningar och dina egna förberedelser

Panik farligare än själva sjukdomen

Ett nytt virus som i dagsläget står utan något vaccin kan vara skrämande. Det är sannolikt denna rädsla som göra att vår egen media och myndigheter gör allt för lugna oss med att vi som land är förberedda och att riskerna är låga. Ett samhälle som råkar i panik kan bli ett mycket farligt samhälle. Det är ovanligare än man tror att människor agerar irrationellt vid en kris-situation. Dock är pandemier av förklararliga skäl mindre studerade än andra kriser. Men börjar folk att konsumera långt mer än de behöver kan det bli långt allvarligare problem att hantera än av själva viruset.

Så det handlar i mångt och mycket om att förbereda sig på de samhälleliga störningar som kan komma.

Karantän

Förbered dig mentalt och praktiskt på att du kan komma att hamna i karantän, antingen att du inte kan röra dig fritt eller rentuatav att du måste hålla dig hemma en längre tid (veckor).

Hamstring skapar brist på förnödenheter

När folk ser att karantän är på väg så kommer de att vilja förbereda sig, det gör att alla bunkrar upp på förnödenheter. Sannolikt kommer den stora massan att göra det samtidigt. Ingen kan förbereda sin logistik-kedja på en så hastig ökning av efterfrågan, brister (varor tar slut) uppstår vilket kan skapa problem att få tag på basala vardagsvaror. I Hongkong och Singapore har toalettpapper blivit en hårdvaluta. Inte för att det egentligen funnits en reell brist på toalettpapper utan för att bunkringen i sig skapat en temporär brist.

Har du bara milda symptom - stanna hemma

Har du milda symptom och det finns stor utbredning av smitta i samhället kan det vara oklokt att besöka sjukhuset i onödan. Det kan vara så att du är frisk men blir smittad av andra på överfulla sjukhus som inte längre klarar att säkert separera smittade från ickesmittade. Så du både sparar på sjukvårdskapacitet till de verkligt allvarliga fallen samt skyddar dig själv från onödig smitta genom att stanna hemma om du har milda symptom. Utgå från att du är smittad och agera därefter. Får du allvarligare symptom ring 1177/112 innan och få bekräftat att du verkligen bör uppsöka sjukhus.

Förberedelser

BASICS

  • Mentalt - agera som att omfattande spridning kommer att inträffa. PasseraOMG-fasen redan nu så är det avklarat.

  • Se till att ha förnödenheter så att du i princip kan klara dig hemma under 30 dagar utan att lämna bostaden.

  • Se bland annat till att hämta ut läkemedel som du har på recept så att du har för en god tid framåt. Hämta ut dessa innan det börjar bli krisigt.

  • Se till att du har mat som räcker under i alla fall 30 dagar.

  • Se till att ha febernedsättande tabletter ifall du behöver självbehandla hög feber. Paracetamol kan vara att föredra då det inte belastar njurarna.

  • Se till att du har en febertermometer.

  • Bygg en ekonomisk buffert om du riskerar en längre tid utan inkomst eller med minskad inkomst som en följd av att du behöver vara hemma och/eller sjuk.

  • Prata om dessa förberedelser med ditt hushåll och planera för hur ni ska ta hand om varandra utan att själva bli smittade.

  • Börja redan nu på att träna på att ta dig mindre i ansiktet. Få rutin på bra handtvättning. Håll och rör mindre i ytor som många andra har tagit i (dörhandtag, kollektivtrafik, hissknappar etc.), använd knogar eller föremål som buffert. Träna på alternativ till handslag (elbow-bumps).

  • Se till att varje hushållsmedlem har personliga handdukar, tvätta dem 2 ggr i veckan.

  • Rengör dagligen ytor hemma där folk ofta tar på med rengöringsmedel.

  • Om vädret tillåter öppna fönster för ventilation.

ÖVERKURS

  • Skaffa ett sätt att mäta ditt blods syresättning. Apparaten kallas Oximeter. Hamnar du under 93% stadigt i kombination med de vanligaste tidiga symptomen (hosta, feber, ont i kroppen) kan det vara läge att få en läkarbedömning. Har du astma, hjärtproblem eller andra andningsproblem sedan tidigare kan du ha lägre än normal syresättning vanligtvis. Testa medan du är frisk för att få ett referensvärde. Får du allvarliga symptom kontakta självklart 1177/112.

  • Skyddsglasögon. Är du villig att se ut som ett UFO så skadar det inte med skyddsglasögon.

  • Bär vantar/handskar ute bland folk. Tvätta handskarna varje dag.

Det kommer att gå bra

Jag har säkert missat en massa självklarheter, men det jag mest hoppas på är att det har satt igång en tankeprocess som ger mervärde för dig.

Just risken för att allmänheten ska få panik är vad jag tror är skälet till attt varken media eller myndigheter förbereder dig inför det som kan komma med Coronaviruset. Jag hoppas kunna brygga den klyftan.

Är intresserad av denna epedemi (pandemi) och skriver löpande om det jag hittar av intresse på twitter.

Det finns fortfarande gott om tid att förbereda sig på. Jag skulle ta vara på den. Kommer du?

Det finns inget skäl att få panik. Det kommer att gå bra. Och går säkert ännu bättre om du är mentalt och praktiskt förberedd.

Källor - ett urval utöver länkarna i texten.:

Past Time to Tell the Public: “It Will Probably Go Pandemic, and We Should All Prepare Now”

https://virologydownunder.com/past-time-to-tell-the-public-it-will-probably-go-pandemic-and-we-should-all-prepare-now/

Therapeutic and triage strategies for 2019 novel coronavirus disease in fever clinics

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2213-2600%2820%2930071-0

Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130

2019-nCoV transmission through the ocular surface must not be ignored

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30313-5/fulltext

Dr. John Campbell - pedagogisk sjuksköterskeutbildare med en fantastisk youtube kanal med dagliga updateringar kring Coronaviruset.

https://www.youtube.com/channel/UCF9IOB2TExg3QIBupFtBDxg

Disaster Psychology: The Myths of Panic

http://www.scm-safety.com/wp-content/uploads/2016/10/DisasterPsychExpanded-2013.pdf

Överblick i siffror och grafer av Covid19 utbrottets utbredning och mer därtill

http://avatorl.org/covid-19/

Interim Guidance for Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in Homes and Residential Communities

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html

MASCO - tekniskt spännande läge

Twitters bästa 2018